Jak odstranit stres a zlepšit tím svůj výkon?

Čas předvánoční, čas extrémního stresu, v práci, s nákupy atd., proto vám přinášíme článek, kde se budeme snažit poradit, jak stres co nejúspěšněji eliminovat.

Já osobně jsem se s výživou mozku setkal poprvé na mistrovství světa v Rusku, kde mi ruští trenéři zdůraznili, že velký výkon není jen péče o svaly, ale i o mozek. Rozhlédneme-li se kolem sebe, vidíme, že většina populace dnes má určité zdravotní problémy a zároveň žijí pod neustálým tlakem, pod palbou impulsů zvenčí, které neustále stimulují náš mozek k aktivitě. Přepracovanost a vyčerpání mozku spolu úzce souvisí. Jednoduše řečeno „stres nám škodí“ a moderní nemoci jsou vyvolávány extrémní emocionální zátěží. Proč stoupá onemocnění rakovinou, diabetes, spotřeba antidepresiv či léků na spaní? Proč krachují mezilidské vztahy? Soukromé problémy, pracovní problémy, finanční situace, studium, výchova potomků – to vše náš mozek zaměstnává naplno.


Reagujeme pak často podrážděně a v nižší koncentraci. Vytočíme-li se, což je dnes běžný jev, vyloučí se nám adrenalin a ten nás baví, že? I když si říkáme, že nesnášíme hádky nebo když někdo vytáčí..ale? Adrenalin vyvolává euforii, ten stejný adrenalin jaký máme rádi u bungee jumpingu, v bojových sportech anebo když vezmeme za plyn na motorce. A je-li náš mozek vyčerpán a nevyrábí nám přirozenou euforii, tak si prostě poručí euforii jinou. Ať už alkohol, cigáro, endorfin ze sportu či sexu nebo se trochu vytočíme adrenalinem, ideálně za volantem nebo na své blízké. Mimochodem víte, že adrenalin sníží vaše aktuální IQ až o 32 bodů? Asi si vzpomínáte na to, co jste vytočení někomu řekli či co jste udělali. Nedivte se, pravděpodobně jste byli na hranici mentální retardace. Takže teď víte, že příště s vašimi reakcemi raději počkejte až vám adrenalin spadne a zase budete normální. Běžte to raději vyběhat nebo vymlátit do boxovacího pytle.


bigstock--183308392

Proč je náš mozek vyčerpán? Můžeme se dokonce setkat s názory, že náš mozek je stavěn zhruba na dvě hodiny intenzivní činnosti, koncentrace denně. Možná proto dříve lidé s tehdejší fyzickou prací a menším zapojováním mozku než dnešní standartní zaměstnání byli odolnější v náladách či vztazích. Plus je tu faktor stimulace serotoninu světelným svitem, dnes se se světlem v zaměstnání málokdy potkáme. 


Překročíme-li tuto hranici na kterou je náš mozek stavěn a dnes mozek běžně používáme 12-16 hodin denně - čumění do displaye, monitoru, komunikace s lidmi nebo podvědomé řešení minulosti. A to se samozřejmě na našem organismu a psychice musí projevit. Sami dobře víte, že nemůžete přijít do fitka v 7 ráno a jet rozpažky až do 22 hodiny bez jakékoliv pauzy. S naším mozkem to je podobně, také potřebuje pauzičku. Ale bez problému ho drtíme celý den, a když už nemůžeme, dáme si cigárko nebo kafíčko.


Vyčerpaný a unavený mozek horko těžko stimuluje hormony dobré nálady (serotonin), hormon dobrého spánku (melatonin) či oxytocin s dopaminem (láska, zamilovanost). Tyto hormony potřebujeme ve zvýšené míře k dobrému spánku, vnitřní pohodě, ale i k dlouhodobému zamilování (vztahy dnes krachují extrémně rychle). Mimochodem, kdo usínáte se zapnutým telefonem s tím, že MÁM NA NĚM PŘECE BUDÍK!? – kupte si za stopade v Ikee klasickej na klíček, jeho frekvence vás nebude rušit, a to samé platí pro TV, WIFI, vypnout ideálně. Špatně usínáte, převalujete se v noci a pak se probouzíte unavení? Tak je na čase se nad tím zamyslet. 


bigstock--192329068

Náš mozek samozřejmě „nejede na vzduch“, ke své „práci“ potřebuje glykogen, základní minerály, vitamíny a další živiny. Mozek prostě spotřebovává určité živiny, které mu následně chybí. Přepracovanost, vyčerpání mozku, podrážděnost, "startování kvůli banalitám" a stres spolu úzce souvisí. Jednoduše řečeno „stres nám škodí“ a moderní nemoci jsou vyvolávány extrémní emocionální zátěží. Výsledky rozborů potravin ukazují, že obsah živin, které mozek potřebuje, se propadl na 5-10% než bývalo před 40 lety. 


hodnoty-latek-v-zelenine

Prostě selským rozumem, co mozek spotřebuje (nejen tělo), doplníme nazpátek. Chcete-li se cítit lépe, zaměřte se na tyto živiny. Minerály dnes obecně v zemině, kde se pěstují potraviny, ubývají. Přičteme-li k tomu politiku obchodních řetězců, tlak na nízké výkupní ceny,  „pěstování“ plodin na umělém mechu (plodina nepřijde do styku se zeminou), výsledek je jasný – deficit těchto živin je nasnadě. Snažte se vychytat potraviny z farem, v Praze je například hala 22 v holešovické tržnici. O jaké živiny jde především? Primárně nedoporučuji se držet denních dávek. Každý z nás žije jiný život a používá hlavu různě. Jiné dávkování potřebuje manuálně pracující člověk a jiné člověk sedící po celý den u notebooku či s přilepeným telefonem na uchu. Obecně mají fyzicky pracující lidé lepší nálady, imunitu, spánek než lidé pracující duševně. Včetně regenerace, jak máme ověřeno u sportovců s diametrálně odlišnými typy povolání. 


Na jaké živiny se tedy zaměřit? Mozek potřebuje primárně energii z jednoduchých cukrů. Potřebujete-li, aby Vám to pálilo, dejte si před akcí, schůzkou spíše ovoce, brambory či rýži než párek, klobásu či hamburger. Vaše duševní výkonnost bude zásadně odlišná. Dalšími „katalyzátory“ mozkových dějů, které jsou obecně v deficitu patří Zinek – denní dávka by neměla klesnout pod 20 mg. Ženy, pokud mají menzes, by měli ještě 10 mg přidat, aby vyrovnali ztrátu v krvi. Dále jde o řadu vitamínů B, především B1, B6 a B12. Doplňujte je pro jistotu multivitamíny.


bigstock--208382914

Poslední živinou, kterou dnes zmíním, je aminokyselina L-tryptofan, která podporuje tvorbu serotoninu a melatoninu. Pokud trpíte neustálou chutí na čokoládu, věřte, že máte s potřebou L-tryptofanu problém. Čokoláda obsahuje malé množství této aminokyseliny a mozek to „cítí“ a dává najevo právě chutí na tuto pochutinu. Suplementaci čokoládou ovšem nedoporučuji, aby jste neměli během pár měsíců dva metráky. A jak tedy dávkovat tuto zřejmě nejpodstatnější živinu pro mozek? Dávkování L-tryptofanu je první 4 dny 1000 mg dopoledne a 1000 mg před usnutím, po této fázi obvykle stačí 200 mg dopoledne a 200-400 mg před usnutím. 
Vyberte si suplementaci s l-tryptofanem. Mozek nepotřebuje samozřejmě pouze tyto živiny, dalším se budeme věnovat zase příště. 
A nezapomínejte na to, že relaxace a „vypínání“ hlavy je pro formu Vašeho mozku důležité. Stejně jako je to u vašich svalů, trenéři nám vždy říkali, trénovat umí každej debil, ale odpočívat umí jen šampioni. Doporučuji proto po dvou hodinách intenzivní duševní koncentrace zařadit dvacetiminutovou pauzičku „nicnedělání“. Nerelaxujte u Facebooku či s mobilem u ucha, naučte se relaxovat formou procházky či absolutního klidu, kdy Váš mozek odpočívá. I kdyby jste si měli obejít blok ve vašem okolí. Možná to bude pro Vás zpočátku trošku nepříjemné, budete se nudit, jelikož se nic neděje a Vy nemáte aktuální informace o stavu Vašeho Facebooku, či emailu, ale nebojte se, Váš mozek Vám to vrátí ve formě lepších nálad, lepší imunity a kvalitnějšího spánku. 


bigstock--253651624

Co se týče týdenního režimu, měli by jste zařadit minimálně 1 den absolutního odpočinku pro váš mozek, celodenní procházka přírodou například. (BEZ MOBILU!) Myslete na to, že vyčerpání mozku a stres je hlavní příčinou mnoha nemocí, včetně rakoviny. Stres též zvyšuje oxidaci, která podporuje prostředí, ve kterém se dobře množí viry a bakterie. Vše je pouze na vás, pokud se chcete dopracovat k závislosti na alkoholu, antidepresivech, trápit se vnitřním neklidem, je to vaše svobodná vůle. Ale pokud máte disciplínu ve vaší práci, podnikání či trénování, zkuste zařadit i disciplínu v tomto směru. Mozek vám to vrátí nejen v efektivnějším nárůstu svalů, lepší imunitě, spánku, ale i v redukci tuků. Přeci jen, když váš kompjůtr není vyladěný a odpočinutý, ani váš organismus nebude reagovat tak, jak má. 


bigstock-Young-couple-in-love-wearing-w-260720137

Zpět do obchodu